До Куон, бивш гуру на криптовалутите, а сега беглец, бе арестуван в Черна гора. Куон беше движещата сила и публичното лице на стабилната монета TerraUSD и криптовалутата Luna, при чийто срив за една нощ изчезнаха около 40 млрд. долара. В края на миналата година Южна Корея издаде заповед за арест на Куон, който бързо се укри, като публично отричаше, че се укрива с публикации в Twitter.

Арестът на Куон беше обявен от вътрешния министър на Черна гора Филип Аджич, също в Twitter, който заяви: "Черногорската полиция е задържала лице, заподозряно като един от най-издирваните бегълци в света - южнокорейския гражданин До Куон, съосновател и главен изпълнителен директор на базираната в Сингапур Terraform Labs".

Бившият "крал на криптовалутите", който стои зад загуби от над 40 млрд. долара, е бил задържан на летището в Подгорица с фалшифицирани документи, а Южна Корея, САЩ и Сингапур настояват за неговата екстрадиция.

Куон се е опитвал да стигне до Дубай, използвайки фалшив костарикански паспорт, а също така е притежавал фалшив белгийски паспорт. Аджич заяви, че властите очакват официално потвърждение на самоличността му, а впоследствие южнокорейската полиция е проверила, че пръстовите отпечатъци на арестувания съвпадат с нейните данни. Освен че е издирван от Южна Корея, Куон се издирва и в Сингапур, а през февруари американските прокурори обявиха, че ще го обвинят в измама и по-конкретно измама с ценни книжа, измама по електронен път, измама със стоки и конспирация, според обвинителния акт.

Смяташе се, че кореецът се намира в Сърбия, която граничи с Черна гора, и южнокорейците дори бяха изпратили свои служители в Белград, за да подготвят почвата за екстрадиция (тъй като понастоящем между страните няма договор за екстрадиция). Черна гора няма договори за екстрадиция нито с Южна Корея, нито със САЩ, но това означава само, че ще мине още малко време, преди Куон да бъде закопчан с белезници в самолета: По-големият въпрос е къде ще бъде съден.

Сривът на TerraUSD и Luna доведе до срив на стойността и на двете до почти нула през май 2022 г. и предизвика огромна вълна от продажби на криптовалути. Тя стана достатъчно голяма, за да засегне момчетата от плакатите на криптосектора, включително Биткойн и Етериум, и от този момент нататък ставаме свидетели на една крипто катастрофа след друга, като последната е сривът на Silicon Valley Bank. За съжаление на До Куон поне за него скоро ще дойде време да плати за това.

Снимка: Unsplash

Виж още: Интерактивните методи на образование - необходима стъпка от ново поколение