Последната година беше трудна за големите технологични компании, но Nvidia беше една от по-добре представящите се компании благодарение на своите продукти и решения за предприятия и изкуствен интелект. Въпреки това Nvidia не е имунизирана срещу по-широките икономически влияния и също не успя да постигне целите си за продажби.

Този пропуск означава, че главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг няма да получи максималното възнаграждение, което би могъл да очаква, ако Nvidia беше имала страхотна година. Според The Register Хуанг ще получи "само" 21.35 милиона долара.

Всъщност голяма част от възнаграждението на Хуанг идва под формата на награди за акции, на стойност близо 19.7 млн. долара. Базовата му заплата е малко под 1 млн. долара, а още 693 000 долара са от "други възнаграждения", които вероятно се състоят от неща като командировъчни и здравни осигуровки.

Това е с около 10% по-малко от предходната година. Във времето, когато експлозивният интерес към корпоративните продукти и бумът на криптодобива подпълваха хазната на Nvidia, може да се очаква естествено отдръпване сега, когато това се е променило. Отчетът на Nvidia от 169 страници стартира с преглед на дейността на компанията, като се започва със следното:

"Имахме трудна 2022 г. Бизнесът ни беше засегнат от икономически насрещни ветрове, геополитическо напрежение и верига за доставки на продукти, която се променяше от силен недостиг към излишък. Нашите служители се изправиха срещу всяко предизвикателство, като същевременно изобретиха нови технологии и възможности, които ни позиционират в центъра на най-вълнуващите възможности в историята на компютрите."

Според Register средната заплата на служителите на Nvidia е 229 078 долара, което дава на Хуанг предимство в съотношението на заплатите 94:1. Това число на медианната заплата изглежда високо, но предвид позицията на Nvidia на върха на изчислителната техника и технологиите, тя трябва да наема доста големи мозъци, а това означава да харчи големи пари за заплати.

Все пак не бихме се чувствали много зле за Дженсън. Nvidia е в добра позиция да се възползва от очаквания бум в търсенето на ускорени изчисления, продукти с изкуствен интелект и по-интелигентна автоматизация. Това е област, която не показва никакви признаци на забавяне и ако тази година е пропуск, то бъдещите години изглеждат силни за Nvidia.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новото хитово приложение на графичните карти: да се правят на квантов компютър