Понастоящем биткойнът се намира в рядка зона на компресия на волатилността, която вероятно ще възвести дългоочакваното циклично дъно за най-голямата криптовалута в света. Въпреки това, преди биткойн да успее да възобнови присъщата си възходяща тенденция, както е продиктувано от непрекъснато намаляващата динамика на предлагането на криптовалутата, много повече трудности очакват инвеститорите.

Както е видно от дневния исторически индекс на волатилност на биткойн, криптовалутата беше толкова спокойна само два пъти тази година, като и двата случая доведоха до допълнителни загуби. По-точно първият подобен случай се случи през октомври, точно преди грандиозния колапс на FTX, който отприщи нов кръг от проблеми в крипто сферата. Вторият подобен случай се случи по-рано през декември, което доведе до по-малки загуби за биткойн ентусиастите.

Когато разглеждаме седмичната времева рамка, забелязваме, че последният път, когато биткойнът беше толкова спокоен, беше през март 2019 г. Въпреки това по онова време беше започнал исторически възход. Ясно е, че настоящият режим на компресиране на волатилността исторически се е доказал като критична опорна точка за водещата в света криптовалута и в светлината на множеството доказателства анализаторите вярват, че следващите стойности вероятно ще бъдат по-ниски.

Понастоящем биткойнът падна с около 57% в сравнение с последния си голям срив, който се случи през януари 2022 г. Такъв срив възниква, когато 50-дневният среден курс падне под 200-дневния среден такъв. В миналото биткойн е регистрирал загуби от 42%, 55%, 65% и 71% след подобни фази. Оттук насетне вероятността е за по-големи загуби.

Разбира се, първото полугодие на 2023 г. вече се определя като труден период за вселената на рисковите активи предвид перспективите за широкообхватно икономическо забавяне в САЩ или дори пълна рецесия. Въпреки това повторното отваряне на Китай след COVID карантината предлага искрица надежда за всички глобални стоки, особено когато се съчетае с очаквания за сериозни икономически стимули от страна на азиатския гигант.

Снимка: Unsplash

Виж още: Не, Metallica не раздава криптовалута като промоция на новия си албум