Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

България ще се възползва от технологичните възможности за превенция на разпространението и борба с COVID-19, като с помощта на няколко софтуерни компании за 10 дни е разработена централизирана информационна система и мобилно приложение за целта. Scale Focus, Software Group, SAS Institute и Информационно обслужване са сред компаниите, които са се включили в инициативата. Частните фирми са участвали в проекта на символичната цена от 1 лев.

Виж още: САЩ със сериозни обвинения към Китай относно истинността на вирусната епидемия

В мобилното приложение, дело на Scale Focus, потребителите въвеждат лични данни и може да се регистрират, прибирайки се в България или ако се чувстват неразположени. Потребителят може да избере от набор от симптоми, а информацията се предава автоматично към личния му лекар, който може да се свърже с него, за да я верифицира. Приложението ще дава достъп и до различна важна информация за коронавирус епидемията. По думите на разработчиците системата ще помага и за взимането на важни решения, като например това, накъде да се насочат хората, преценявайки актуално свободните места в болниците, по думите на разработчиците. Апликацията ще бъде публикувана от името на Министерство на здравеопазването, като в момента се намира на етап одобрение в онлайн апликейшън маркетите на водещите платформи. Според премиера Бойко Борисов това приложение ще може да се използва и от прибиращите се от чужбина за доказване пред органите на МВР, че вече не са под карантина след изтичането на задължителния 14-дневен срок. Идеята за приложениетo е заимствана от доказания ефект от подобни решения от азиатския опит за борба с COVID-19.   

Разработена е и по-сложна централизирана IT система, която събира и обобщава данни от множество агенции и други държавни органи като районните здравни инспекции и гранични власти. Регистърът ще може да подава автоматично данни към МВР и лични лекари, за да може да се следи състоянието на болните и карантинираните лица. С функционалност от SAS Institute системата има възможност за извършване на анализи и различни типове рипорти – свързани с населени места, с пол и възраст, на карантинирани и на хора, които са заболели. Ще могат да се правят и прогнозни анализи за развитието на заболеваемостта. Системата работи с геолокиране на данните, включително горещи точки, анализи по концентрации. Географската информация се реализира с подкрепата на ESRI България. Ще може да анализира и данните от мобилното приложение за статистически цели. Част от тази информация ще бъде презентирана и на обществото, казаха разработчиците. Данните са защитени с цифров сертификат. Към този Централен регистър ще се добавят допълнителни модули.  

Впоследствие информацията за преболедували ще се използва, за да се вземат информирани решения за разхлабване на карантинния режим.