Технологичният гигант HTC избра българската компания Quark VR за своя акселератор VIVE X. Нашенският екип е един от едва осемте включени в програмата в Сан Франциско и освен срещи със световни лидери в иновациите получава и значителна инвестиция от страна на HTC.

Световните медии мигновено отразиха новината, като според някои от тях “Quark VR е най-интересната компания” от рунда.

Впечатляващият продукт на софийския екип „отрязва кабелите“ на най-високотехнологичните платформи за виртуална и добавена реалност. Чрез едноименния софтуер производителите на платформи като HTC Vive и Oculus Rift ще могат да ги правят безжични, което увеличава неимоверно качеството на изживяването за крайния потребител. Подобно подобрение ще помогне и за значително по-бързото разрастване на V/А/МR (Virtual/Augmented/Mixed Reality) пазара.

“Имаме напълно функционален прототип на безжичен HTC Vive, работещ с нашата технология за компресия и стрийминг”, казва Красимир Николов, съосновател на Quark VR. „Някои от най-големите VR инвеститори в света поискаха среща с нас и при заминаването ми към Силициевата долина идната седмица предстоят много интересни разговори.“

Междувременно благодарение на инвестицията българската компания вече започна търсенето на нови членове на екипа. С току-що нает QA и хардуерен инженер екипът активно набира C++ програмисти, които са готови да се изправят пред най-големите технологични предизвикателства не само на родна земя, но и в световен мащаб.

Акселераторът VIVE X е инициатива на HTC и инвестира в най-интересните и обещаващи компании, занимаващи се с виртуална реалност. Чрез акселератора HTC развива VR екосистемата и се стреми да създаде среда за още предстоящи вълнуващи иновации не само в развлекателната сфера, но и във всички големи отрасли.