Изминалата 2016 г. е била добра за автомобилния гигант BMW както в световен мащаб, така и в България.

През изминалата година са доставени 2 003 359 автомобила с марката BMW в света, което представлява ръст от 5.3 процента спрямо 2015 г. За същия период са реализирани 360 233 автомобила с марката MINI, което представлява ръст от 6.4 процента. Годината завършва с изключителни резултати за Rolls-Royce и реализирани 4011 автомобила (+6.0 процента) от премиум возилата.

В България BMW Group също постига стабилен ръст през изминалата 2016 г. и запазва лидерската си позиция в премиум сегмента. За дванадесетте месеца на изминалата година компанията доставя 908 автомобила с марката BMW и реализира ръст от 0.5 процента спрямо 2015 г. При MINI в годината преди смяната на един от най-популярните модели MINI Countryman на българския пазар са реализирани 94 автомобила (-9.62 процента). Изключително успешно се представя групата на BMW Motorrad с 55 продадени единици и ръст от 10 процента.

При конкретните модели най-добре се продава BMW X5, следван от BMW X1 и BMW X6. Новото BMW X4 реализира 8 процента от годишните резултати, като същия резултат постига и BMW X3. Високо е и търсенето на луксозната BMW Серия 7 с 85 продадени автомобила. Реализацията на BMW M моделите на българския пазар продължава да се увеличава, като BMW Group България отчита значителен растеж на продажбите.

По отношение на задвижването компанията отчита превес на продажбите на дизеловите агрегати спрямо бензиновите в съотношение 88 към 12 процента.

Годишните резултати при марката MINI през 2016 г. показват големия интерес към MINI Countryman, реализирал 31% от продажбите на марката. С появата на второто поколение от модела през 2017 г., както и Plug-in хибридната версия компанията очаква засилващ се интерес към модела. Следват го MINI 5 врати с 23 процента от доставените MINI автомобили до клиенти и MINI Hatch с 24 процента.

Инвестициите по обновяване на автосалоните в крак със съвременните стандарти на BMW продължава. От октомври 2016 г. „Бова Кар“ е първият оторизиран М дилър в България. В процес на изграждане е нов автосалон в София под управлението на оторизирания BMW дилър „М Кар“, който ще открие врати през втората половина на 2017 г.

Тагове: