Миналия юли китайската интернет търсачка Baidu анонсира желанието си да създаде интелигентен автономен автомобил. Това няма да е напълно автоматизирана кола, която да ви вози, чрез натискането на един бутон, а автомобил, който ще може да взема решения при различни пътни ситуации.

Сега The Guardian съобщава, че Baidu е започнала да работи с BMW през април 2014 г. по този проект. И година по-късно това партньорството е все по-близо до изкарването на автономна интелигентна кола.

Според старши вицепрезидента на Baidu Уанг Джин новата самостоятелно управляваща се кола трябва да е по улиците на Китай до края на 2015 година. Прототипът на Baidu и BMW ще бъде доказателство, че може да се остави контролът в ръцете на хората.

Това се различава от визията на Google и Uber, които напълно премахват  човешкия фактор при шофиране. Разбира се, това има смисъл за компания като Uber, която ще спести милиони долари от заплати на служители шофьори.

Ако Baidu и BMW успеят да изкарат работеща технология, Google ще има някаква нова конкуренция от източното полукълбо. Това може да промени и стратегията на Google и човешкият фактор да бъде включен отново. Очакваме интересни новини до края на 2015 г.

Прочетете още: 112 километра от магистрала във Вирджиния ще се използват за тестване на самоуправляващи се автомобили