Китайската търсачка Baidu е широко известна като "Google на Китай" и всички знаят, че китайците копират без скрупули и всеки успешен модел на американския гигант. Сега изглежда, че са решили да последват примера на Google и да създадат самоуправляващ се автомобил.

Според изявления, приписвани на Kai Yu, заместник-директор на изследователската група Baidu, фокусирана върху машинно обучение, компанията работи върху "автономна кола."

Самият Yu заявява пред The Next Web, че това е "един интелигентен асистент, събиращ данни от пътни ситуации и прилагайки ги след това", добавяйки: "Ние не наричаме това безпилотна кола." Yu продължава да се обяснява, че колата е проектирана да даде свобода на водача. "Свободата означава, че колата ще е достатъчно интелигентна да работи сама, като кон (интересно сравнение, б.р.), и да взима решения при различни пътни ситуации... Всеки път когато водачът поиска да възобнови контрола над нея, ще може да направи това. Това е като езда на кон, а не просто пътуване в кола, в която има само един бутон."

От The Next Web посочват, че прототипът на автомобила ще има волан и педали за директно управление, за разлика от най-новите автономни превозни средства на Google. Все още има малко информация по темата, но от казаното дотук можем да заключим, че системата, проектирана от Baidu, ще бъде усъвършенствана версия на вече произведени автомобили, като например системите на Audi "Piloted Driving”. Прототипът на Baidu ще се появи по някое време през следващата година.

Виж още: ФБР се притеснява, че самоуправляващите се автомобили може да се използват като бомби