Новите технологии при шофирането не само ще променят начина, по който се придвижваме от точка A до точка Б, но и това, как заплащаме за превоз. Поне такова е мнението на президента на Cadillac Йохан де Нисшен.

“Тези технологии предвещават края на традиционната автомобилна индустрия”, казва той по време на конференцията Web Summit в Лисабон.

“Но също така те са и възможност, тъй като все повече хора започват да използват автомобилни услуги и те се нуждаят от коли.”

Наскоро Cadillac закупи автономната технология Super Cruise за 1 милиард долара и възнамерява да я използва не само за самоуправляващи се коли, но и за да промени идеята за това, какво означава да притежаваш автомобил. Според шефа на компанията все повече хора от големите градове ще се отказват от собствени коли заради задръстванията и високите разходи по тяхната поддръжка. Вместо това услуги като Uber и Lyft стават все по-популярни, но всеки техен шофьор ще се нуждае от кола. Ето защо Cadillac възнамерява да предлага собствени умни коли, които да превозват хората сами или да бъдат наемани от компании като двете по-горе.

“Автономните коли елиминират много разходи и дават по-голяма стойност на цялата екосистема, особено когато комуникират помежду си и изграждат масова транспортна система”, завършва Нисшен, цитиран от Venture Beat.

Виж още: Samsung закупи Harman за рекордна сума, навлиза в умните автотехнологии