Производителят на принтери Canon предупреждава, че чувствителните настройки на Wi-Fi не се изтриват автоматично при нулиране, така че клиентите трябва да ги изтрият ръчно, преди да ги продадат, изхвърлят или ремонтират, за да предотвратят попадането им в неподходящи ръце.

"Чувствителната информация за настройките на Wi-Fi връзката, съхранена в паметта на мастиленоструйните принтери (за дома и офиса/голям формат), може да не бъде изтрита от обичайния процес на инициализация", пишат представители на компанията. По-нататък те посочват, че ръчното изтриване трябва да се извършва, "когато принтерът ви може да попадне в ръцете на трета страна, например при ремонт, даване назаем или изхвърляне на принтера".

Подобно на много други принтери в наши дни, тези на Canon се свързват към мрежи чрез Wi-Fi. За тази цел потребителите трябва да предоставят името на SSID, паролата, предотвратяваща неоторизиран достъп до мрежата, а в някои случаи и допълнителна информация, като например типа на Wi-Fi мрежата, IP адреса на локалната мрежа, MAC адреса и мрежовия профил.

Би било разумно да се предположи, че извършването на обикновено възстановяване на фабричните настройки, което връща всички настройки по подразбиране, ще бъде достатъчно за премахването на тези настройки, но се оказва, че това не е задължително. В случай че тази информация бъде разкрита, злонамерени лица биха могли да я използват, за да получат неоторизиран достъп до мрежа, в която се намира принтерът.

За да избегнете това, следвайте тези стъпки:

 

1. Reset all settings.

2. Enable the wireless LAN.

3. Reset all settings още веднъж.

Снимки: Unsplash

Виж още: Brother съветва компаниите как да си осигурят точно етикетиране