American Airlines обяви, че е направила поръчка за до 20 самолета Overture от Boom Supersonic, с опция за допълнителни 40. Компаниите не казаха колко струва сделката, но American Airlines спомена, че вече е платила невъзвръщаем депозит за първоначалните 20 самолета.

Boom твърди, че Overture ще може да превозва 65 до 80 пътници и да лети със скорост от 1.7 Маха (1800 км/ч) над вода: два пъти по-висока от скоростта на днешния най-бърз пътнически самолет. За да го представим в перспектива, директен полет от Маями до Лондон отнема около девет часа в момента. Overture може да направи същото пътуване за малко под пет часа.

През юли Boom разкри окончателния сериен дизайн на Overture, с четири двигателя вместо оригиналните три, преработено крило във формата на чайка и фюзелаж за намаляване на съпротивлението. Твърди се, че ще работи на една четвърт от цената на Concorde, като разчита на сухи двигатели (без доизгаряне) и композитни структури. Boom също така твърди, че самолетите ще бъдат с нулев въглероден отпечатък и ще могат да работят със 100 процента устойчиво авиационно гориво.

Overture ще бъде дълъг 63 метра и ще има височина на полет от 18 000 метра. Той обаче ще има ограничен обхват от само 4250 морски мили (7867 км), което означава, че транстихоокеанските полети ще изискват спиране за зареждане. Самолетът също генерира достатъчно силен шум, за да ограничи полетите над сушата до дозвукови скорости.

Boom планира да построи самолета в предстоящото си производствено съоръжение в Грийнсбъро, Северна Каролина, като първият модел ще бъде пуснат през 2025 г., а първият полет е планиран за 2026 г. Ако всичко върви добре, Overture ще започне търговски полети до края на десетилетието.

Снимка: Boom Supersonic

Виж още: 16 полезни хакa за умния ви телевизор, за които не подозирате