Вече се появиха слухове, че Apple ще повиши цената на по-премиум моделите iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, което ще бъде първият път от шест години насам, когато компанията променя паричната стойност на флагманите си. За съжаление в един от докладите се твърди, че в крайна сметка клиентите може да платят повече от предварително предвиденото - до 200 долара допълнително, в зависимост от модела, който възнамеряват да закупят.

Ако се задълбочим в доклада, публикуван от Economic Daily News, увеличението на цената ще бъде в диапазона 100 - 200 долара, като по-скоро става въпрос за 100 долара повече за iPhone 15 Pro и 200 долара повече за iPhone 15 Pro Max. Ако трябва да бъдем честни, беше само въпрос на време Apple да бъде принудена да увеличи цените, тъй като с всяко поколение iPhone виждаме по-нови технологии, засягащи размера на чиповете, подобрени камери, усъвършенствани дисплеи и др.

iPhone 15 Pro Max ще бъде първият флагман на Apple, който ще разполага с обектив за перископно увеличение, а Pro моделите, които се доставят изключително с 3nm A17 Bionic, също ще допринесат за общата сметка. Припомняме ви, че A16 Bionic, който се намира в миналогодишните iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, струваше на Apple 110 долара за чип.

Тъй като се твърди, че A17 Bionic ще се произвежда масово на най-съвременния възел, тези разходи несъмнено ще се увеличат, оставяйки на технологичния гигант малко възможности да поддържа същата цена на дребно, както прави вече няколко години. С предполагаемите промени в цените iPhone 15 Pro може да започне от 1099 долара в САЩ, докато най-високото ниво iPhone 15 Pro Max може да започне от 1299 долара, което е стартовата цена на 15-инчовия MacBook Air M2.

Нашето мнение е, че Apple може да не е толкова агресивна с повишаването на цените, колкото предполага този доклад; най-много да видим увеличение от 100 долара. Разбира се, ще се изненадаме, ако моделите iPhone 15 "Pro" се доставят със същата начална цена от 999 и 1099 долара. При всички положения ще следим темата с интерес.

Снимка: Unsplash

Виж още: Масовото производство на iPhone 15 започва този месец

Тагове: