В наши дни изкуственият интелект е на мода, тъй като хората намират нови и креативни начини да го използват, за да вършат работата си с лекота. Един от лидерите в тази област е ChatGPT на OpenAI, който е лесно достъпен и изключително удобен за използване. Обикновено ChatGPT се справя с повечето задачи, но потребителите съобщават, че напоследък ботът с изкуствен интелект е станал изненадващо мързелив. От OpenAI увериха, че проучват въпроса.

През последните няколко седмици видяхме различни потребителски доклади в Reddit и X (платформата, известна преди като Twitter), в които се твърди, че отговорите на ChatGPT са станали малко по-ограничени. Когато потребителите поискат от ChatGPT да изпълни проста, но трудоемка задача, ChatGPT уж дава указания за задачата, вместо да я изпълни.

Ако потребителят трябва да извърши работата накрая, тогава полезността на бота, базиран на изкуствен интелект, е доста ограничена. За да заобиколят ограниченията, за които се твърди, че са наложени от мързела, потребителите прибягват до изкарване на ИИ виновен, като споменават фалшиво увреждане.

В общността се появиха предположения, че проблемът с ChatGPT и по-конкретно с GPT-4 може да се състои в това, че той иска от вас да използвате повече от квотата си за съобщения, за да постигнете същата задача.

OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, е обърнала внимание на това "мързеливо" поведение. Компанията споменава, че поведението не е умишлено и търси начини да го поправи.

OpenAI не признава директно, че ChatGPT е станал мързелив; тя само потвърждава обратната връзка с потребителите. Не е посочен и срок или очаквано време за поправка.

Забелязали ли сте, че ChatGPT става мързелив напоследък? Какъв трик използвахте, за да го накарате да работи отново правилно?

Снимка: Unsplash

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица