Къде отиват PS5 конзолите, когато умрат? Те не отиват в рая - изглежда AMD има други планове за заминалите си игрални конзоли. AMD може да вземе APU (комбинирания CPU и GPU чип) от счупени конзоли PlayStation 5 и да ги пренастрои за скъпи конфигурации за копаене на криптовалута.

Системата за копаене ASRock BC-250, която разполага с 12 AMD BC-250 карти за копаене, може да има APU от дефектни конзоли PlayStation 5. На страницата на продукта няма CPU, което означава, че един от процесорите на PS5 APU най-вероятно се справя със задачи, които не са свързани с копаене. Устройството използва 16 GB GDDR6 RAM, което съвсем случайно е начинът, по който е настроена PlayStation 5.

Една от причините, поради които крипто миньорите се насочват към системи като тази, е, че производителността на платките BC-250 не е възпрепятствана от LHR ограничител (който е причина за неотдавнашна атака с рансъмуер) като този на картите от серия RTX 30 на Nvidia, който има за цел да възпира крипто копаене. Въпреки че според съобщенията това не е попречило много на копачите на криптовалута.

ASRock Mining Rig в момента се продава за почти 15 000 долара при словенски онлайн търговец на дребно. Карта AMD BC-250 може да генерира около 2 долара на ден в ETH (при текущата стойност) след отчитане на разходите за електроенергия, което означава, че миньорите могат да видят възвръщаемост за по-малко от две години копаене на ethereum.

Това не е първият път, когато AMD, който е доставчик на Sony, използва части от мъртви PS5 в други продукти. Серията за настолни компютри AMD 4700S разполагаше с дънна платка, чиито чипове пакети бяха идентични с това, което бихте намерили в конзолата от следващо поколение.

С около 10 милиона PlayStation 5 продадени в световен мащаб има смисъл, че процент от тях ще бъдат дефектирали, но все още имат изправно APU. Въпреки това появата в конфигурации за крипто копаене за продажба в Словения не е мястото, където бихте очаквали да видите дефектен чип за PlayStation 5.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Тези фалшиви крипто портфейли крадат от iPhone и Android потребители