Google обяви няколко промени в Chrome, които могат да увеличат живота на батерията на MacBook и да удължат времето, което потребителите могат да издържат с едно зареждане. Чрез оптимизиране на системи като компресиране на паметта и таймери на JavaScript потребителите на MacBook вече могат да сърфират в интернет чрез Chrome и да гледат видеоклипове в YouTube по-дълго време, като при тестовете, проведени с MacBook Pro 13 (M2, 2022), се постига 17 часа сърфиране в интернет и 18 часа възпроизвеждане на видеоклипове в YouTube. 
Преди тази актуализация Google не са предоставяли данни за живота на батерията на устройството, така че нямаме информация за директно сравнение преди и след, но The Verge са успели да изтощят батерията на същия MacBook за 16 часа и 30 минути, изпълнявайки различни ежедневни задачи. Тестовете за производителност на Google са проведени с Chrome версия 110.0.5481.100, а технологичният гигант твърди, че новите енергийни оптимизации ще бъдат от полза и за по-стария хардуер на MacBook. Франсоа Дорай, разработчик на софтуер за Chrome, потвърди пред The Verge, че тези оптимизации ще бъдат приложени и за устройства с Windows, Linux и Android в следващите версии на Chrome. 


Според съобщението Google са прецизирали компресирането на паметта на наскоро създадените iframe (елемент, който зарежда друг HTML елемент в уебстраницата), като е било намалено потреблението на енергия, без да повлияе на дългосрочното използване на паметта. Били са коригирани и таймерите на JavaScript - създадени, за да изпълняват задача или функция в определено време - и по този начин процесорът на устройството се събужда по-рядко и премахва изцяло остарелите таймери. И накрая, Chrome е променен така, че да игнорира ненужните стъпки, свързани с графичен процесор в уебсайтовете, като подобна актуализация е въведена и в потребителския интерфейс на Chrome. Повечето от тези оптимизации би трябвало да останат незабелязани от потребителя. 
По-рано този месец Google пусна и нов режим за пестене на енергия за Chrome, който удължава живота на батерията, като ограничава всички ненужни фонови дейности в уебсайтовете, като например визуални ефекти за плавно превъртане на анимации или видеоклипове. Гигантът твърди, че включването на този режим може да осигури на потребителите допълнителни 30 минути време за сърфиране при тестване със същия MacBook Pro 13 (M2, 2022). Това не е много, но всяка секунда е от значение, ако се опитвате да приключите с важни задачи, преди лаптопът ви да умре. 
Стабилният десктоп канал на Chrome беше актуализиран до версия 110.0.5481.100 на 14 февруари за устройства с Windows, Mac и Linux, за която Google разкри, че ще бъде разпространена „през следващите дни/седмици“. Пълният списък с промените за тази версия е достъпен за преглед чрез дневника на актуализациите. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Microsoft иска да спрете да използвате Chrome 

Тагове: