Много ни се иска докладните от доносниците да са част от едно вече изчезнало по-тъмно минало, в което децата бяха приучавани да не споделят нищо със съседи, учители и въобще с когото и да било, защото всяка неуместна дума можеше да струва година затвор. Най-странното е, че в САЩ тази тенденция се появява под друга форма, и то срещу заплащане от компанията зад приложението Citizen.  
Въпреки че целта му е да се регистрират спешни случаи и бедствени ситуации като например катастрофи, пожари, наводнения, потребителите му малко се увличат в „докладването“ и споделянето, особено след като има опция за това да получават заплащане. Citizen потвърждава пред сайта Gizmodo, че от самото си начало разполагат с платени екипи, които търсят природните или човешки неволи.

Според тяхно описание това са „практики на отговорно излъчване“, които се използват „по ефективен, полезен и безопасен начин“. Според обява за позиция в компанията се търси служител, който да посещава „активно опасни“ сцени и да намери начин да остане зад полицейската лента. Заплащането за 8-часова смяна в Ню Йорк е 200 долара/ден, а за 10-часова смяна в Лос Анджелис - 250 долара/ден плюс шофьор.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Amazon обмисля да се заиграе по-сериозно с криптовалутите