Гейм разработчиците прибягват до всевъзможни методи в стремежа си да се борят с пиратството и разпространението на нелегални копия на игри. Flight Sim Labs може би стига твърде далеч. Потребител в Reddit открива компютърен вирус, който краде пароли в техния авиационния симулатор Microsoft Flight Simulator. Зловредният код е прикрит като допълнително съдържание (DLC), като задачата му е да взима потребителски имена и пароли на ползвателя и ги изпраща към Flight Sim Labs. Името на конкретния файл е Text.exe.

Система за защита

Оказва се, че вирусът се използва от разработчика за борба с пиратството. Според основателя на Flight Sim Labs зловредният код се появява и извлича информация само от компютри, на които е инсталирано пиратско копие на Microsoft Flight Simulator.

“Използваме този специфичен метод само срещу определени серийни ключове, които са налични на сайтове като ThePirateBay, RuTracker и др.”, коментира Лефтерис Каламарас, основател на Flight Sim Labs, цитиран от TheInquirer. Според него, когато копие с подобни ключове бъде инсталирано, софтуерът се активира, за да уведоми компанията.

Той допълни, че Test.exe е част от системата за защита на дигиталната интелектуална собственост (DRM) и не се активира, ако потребителите използват легално копие на играта.

Крайност или необходимост?

Гейм разработчиците търсят всякакви методи, за да обезкуражат потребителите, които използват нелегални копия. Някои заключват прогреса на играта, ако системата засече, че става дума за пиратска версия. Все пак ако се замислим, инсталирането на вирус в системата на потребителите е може би крайна мярка. Дори и да се използва само за притежателите на пиратски копия, практиката поставя някои морални и дори юридически въпроси. Последното важи не само за начина, по който се събира информация за потребителите, но и за сигурността при съхраняването на лични данни, добавят от The Inquirer.

Добрата новина е, че Flight Sim Lab вече предлагат допълнителното съдържание без зловредния Text.exe. Въпреки това случаят показва потенциално опасен прецедент в борбата с пиратството.