Дигиталните валути определено не откриват в момента най-благоприятната среда за развитие. Но въпреки това голяма част от тях продължават напред - дори и с по-малки стъпки.  
Преди няколко дни Европейската комисия предложи правна рамка за електронната валута. Съгласно проектозакона цифровото евро ще се приема за трансакции навсякъде в еврозоната, но парите в брой ще останат защитени като форма на плащане. След това Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да реши дали и кога да емитира цифровата валута. 
"В еврозоната цифровото евро ще предложи решение за цифрово разплащане, което е достъпно за всички, навсякъде и безплатно", заяви Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия. 
Според Домбровскис проектът ще модернизира плащанията, ще засили финансовото приобщаване и ще подкрепи иновациите. Той също така подчерта необходимостта от защита на еврозоната от конкурентни цифрови платежни системи. 
"Ако на други цифрови валути на централните банки бъде позволено да се използват по-широко за трансгранични плащания, рискуваме да намалим привлекателността на еврото... и то може да стане по-изложено на конкуренцията на алтернативи като глобалните стабилни монети", добавя той. 


За разлика от криптовалутите дигиталното евро ще бъде подкрепено от Централна банка. Това би могло да намали волатилността, но предизвика тревоги относно държавния контрол. 
Тези опасения са широко разпространени в целия блок. При допитване миналата година 43% от респондентите заявиха, че поверителността е на първо място по значимост. Следващите най-желани характеристики бяха сигурността (18%), използваемостта в цялата еврозона (11%), липсата на допълнителни разходи (9%) и използването извън мрежата (8%). 
Опасенията относно наблюдението на трансакциите и правителствения контрол върху личните финанси не закъсняха. Други критици се питат дали блокът се нуждае от собствена дигитална валута. Те твърдят, че съществуващите форми на дигитални разплащания вече осигуряват достатъчно функционалност.  
В отговор ЕС добави различни предпазни мерки и функции. 
За да разсеят опасенията за неприкосновеността на личния живот, законодателите обещаха, че ЕЦБ няма да вижда личните данни на потребителите или моделите им на плащане. 

Потребителите ще могат да плащат и офлайн. Длъжностните лица твърдят, че това ще осигури по-голяма неприкосновеност на личния живот в сравнение с всички настоящи дигитални методи за плащане. Те твърдят също, че цифровото евро ще намали свързаните с плащанията такси за потребителите, като стимулира конкуренцията за такива като Visa, Mastercard и PayPal. 
Мейрад Макгинес, ръководител на финансовото регулиране на ЕС, описва цифровото евро като "проект за избор", а не като "проект за контрол".
"Като допълва парите в брой, не се съмнявам, че цифровото евро ще донесе предимства на гражданите и предприятията в целия ЕС", казва тя. "Но съм наясно, че то изисква доверието на хората." 
Този процес все още е далеч от завършване. Предстои предложението да бъде изпратено на Европейския парламент и на държавите - членки на ЕС, за внасяне на поправки, което дава още една възможност да се отговори на опасенията. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Ето защо да не държите парите си във Venmo, PayPal и други приложения за плащане