Първият по рода си експеримент между няколко централни банки ще тества осъществимостта на цифровите валути за трансгранични плащания. Централните банки на Швеция, Норвегия и Израел заедно с Банката за международни разплащания се обединиха, за да тестват цифрови валути на централната банка за трансгранични парични преводи и плащания на дребно. Известен като Project Icebreaker, експериментът има за цел да разработи център, към който участващите централни банки да могат да свържат своите системи за доказателство на концепцията, за да тестват ключови функции и осъществимостта на технологията.

Шведската Sveriges Riksbank работи с норвежката Norges Bank, Bank of Israel и BIS Innovation Hub Nordic Center по проекта.

Трансграничните плащания често са свързани с високи разходи, ниска скорост, ограничен достъп и недостатъчна прозрачност. Project Icebreaker ще опита да позволи незабавни трансгранични плащания на дребно и парични преводи с помощта на CBDC системи на значително по-ниска цена от съществуващите системи, които обикновено включват плащания, извършвани през няколко банки.

Тъй като Швеция става все по-безкешово ориентирана, Sveriges Riksbank в момента проучва възможността за издаване на централизирана цифрова валута, наречена електронна крона.

„Sveriges Riksbank си сътрудничи в този експеримент като част от проекта e-крона“, казва Митра Сундберг, ръководител на подразделението за e-крони на Sveriges Riksbank.

„Чрез свързването на текущата ни платформа за електронни крони, разработена в тестова среда, с другите държави, получаваме ценни уроци по отношение на трансграничните плащания с помощта на CBDC. Освен това получаваме по-добро разбиране за важни решения за дизайн и политики, необходими за осигуряване на трансгранични функции, ако решим да издадем електронна крона.“

Електронната крона не е единствената концепция за цифрова валута, която може да се възползва от Project Icebreaker.

„Резултатите от проекта ще бъдат много важни за насочването на бъдещата ни работа по цифровия шекел“, посочва заместник-управителят на Bank of Israel Андрю Абир. „Ефективните и достъпни трансгранични плащания са от изключително значение за малка и отворена икономика като Израел и това беше идентифицирано като една от основните мотивации за потенциално издаване на цифров шекел.“

Проектът Icebreaker ще продължи до края на годината, като окончателният отчет се очаква през първото тримесечие на 2023 г.

„Този ​​първи по рода си експеримент ще навлезе по-дълбоко в избора и компромисите на технологиите, архитектурата и дизайна и ще проучи свързаните с тях въпроси на политиката“, каза Беджу Шах, ръководител на BIS Innovation Hub Nordic Centre. „Тези знания ще бъдат безценни за централните банки, които мислят за внедряване на CBDC за трансгранични плащания.“

Европейски комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марийд Макгинес каза по-рано тази година, че законопроект за въвеждане на цифрово евро може да бъде внесен в ЕС в началото на следващата година. Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед с план за цифрови активи в страната, включително потенциала за цифров долар.

Снимка: Unsplash

Виж още: Заигравка на Ким Кардашян с криптовалута ще й струва 1.26 милиона долара