Вече подминахме средата на октомври, а технологичните компании не спират да представят нови модели смартфони. Нормално - при толкова голям избор и вие може да се замислите да подмените устройството си с ново. Оказва се обаче, че не сте единствени - според Форума за отпадъци от електрическо и електронно оборудване (WEEE) около 5.3 милиарда мобилни телефона ще бъдат изхвърлени само през 2022 г. Според организацията с нестопанска цел този брой може би е още по-голям, защото - както всички много добре знаем - повечето ненужни телефони не биват рециклирани, а се намират някъде из шкафовете на домовете ни. Ето защо тазгодишната кампания за рециклиране на електронни отпадъци се фокусира върху малки предмети, „защото е много лесно те да се натрупват неизползвани и незабелязани в домакинствата или да бъдат изхвърлени в обикновения боклук. Хората са склонни да не осъзнават, че всички тези привидно незначителни предмети имат голяма стойност и заедно на глобално ниво представляват огромен обем“. За да ни помогне да визуализираме този огромен резултат, WEEE споделя, че ако телефоните са със средна дебелина от 9 мм и са натрупани един върху друг, купчината ще се издигне на около 50 000 километра. Това е 120 пъти по-високо от Международната космическа станция и една осма от пътя до Луната. Предимството на рециклирането на мобилни телефони и други електронни устройства е, че дава на производителите достъп до техните невъзобновяеми природни ресурси, като злато, мед, сребро и паладий, както и други компоненти, които могат да бъдат използвани отново в нови продукти. 

Може би ще се запитате защо потребителите отказват да рециклират електронните си устройства. С основание WEEE търси отговора на същия въпрос и за целта е провела проучване сред 8775 домакинства в шест европейски страни. Най-често срещаните причини за задържане на стари джаджи са: 
  
– Може да го използвам отново в бъдеще (46%) 
– Смятам да го продам/подаря (15%) 
– Има сантиментална стойност (13%) 
– Може да има стойност в бъдеще (9%) 
– Не знам как да го изхвърля (7%) 


Както се вижда, първите четири групи, въпреки че са най-многобройни, предполагат, че устройствата им все пак могат да бъдат рециклирани в бъдеще. Но при последната група възниква истинският проблем - изхвърлянето на стари джаджи в контейнерите за боклук създава огромно количество ненужни отпадъци, които се нуждаят от допълнителни енергия и ресурси, за да могат да бъдат преработени. Така че ако просто не знаете какво да правите с остарелите си устройства, решението е доста лесно - просто ги предайте за рециклиране в съответните пунктове.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Google Pixel 7 Pro има голям проблем с големия си дисплей