Смъртта на DSLR апаратите се прогнозира почти всеки ден през последните няколко години – и сега Qualcomm се присъедини към битката, като обясни конкретните причини, поради които смята, че телефонните камери скоро ще унищожат застаряващия формат на фотоапарата.

В задълбочено интервю с Android Authority вицепрезидентът на Qualcomm за управление на продукти за камери Джъд Хийп изложи причините, поради които смартфоните скоро ще оставят DSLR в историята. Леко пристрастната визия на производителя на чипове е доста завладяваща, особено предвид скорошния спад в опциите за DSLR обективи на трети страни.

Както бихте очаквали от един от най-големите производители на чипове в света, прогнозите на Qualcomm са съсредоточени около обработката на изображения. „Обработката със Snapdragon е 10 пъти по-добра от това, което можете да намерите на най-големите и модерни фотоапарати Nikon и Canon“, твърди Джъд Хийп. „И затова сме в състояние наистина да прескочим бариерата пред качеството на изображението. Защото, въпреки че имаме малък обектив и малък сензор за изображения, ние извършваме много, много пъти повече обработка от това, което дори е възможно в DSLR“, добавя той.

Това със сигурност е вярно и е така от известно време. Въпросът за мнозина фотографи е колко обработка е приемлива в техните снимки – в края на краищата достигаме точка, в която интерполацията и редакциите с изкуствен интелект започват да съставляват по-голямата част от снимка на смартфон. И за много традиционалисти, дори тези, които с радост коригират своите снимки в цифровата последваща обработка, това е преминаване на границата.

Но това е отделна дискусия от смъртта на DSLR-ите. Няма съмнение, че DSLR фотоапаратите, които се различават от безогледалните фотоапарати поради своите оптични визьори, са в драматичен спад.

Да, продажбите на DSLR получиха малък скок в положителна посока по-рано тази година, като доставките нараснаха със 131.8% на годишна база през май, но това се дължи на недостиг на компоненти за безогледални камери. По-голямата картина е, че DSLR-ите са в краен упадък – и този процес е ускорен както от производителите на фотоапарати, така и от смартфоните.

Безогледалните камери от висок клас не са под пряка заплаха от смартфони. Никаква обработка с изкуствен интелект не може да възпроизведе качеството и обхвата на Canon EOS R5 и супертелефото обектив, да речем. Това важи и за DSLR, но тяхното продължаващо оцеляване (поне на производствената линия) изглежда малко вероятно поради различни причини, включително ключовата, посочена от Qualcomm.

Неофициалното изоставяне на DSLR формата от Canon и Nikon (не сме виждали пускане на нов от двете от началото на 2020 г.) го остави в тъмен период, когато става въпрос за модерни функции като видео и AI разпознаване на обекти – и това е тази област, в която Qualcomm правилно смята, че разцеплението между телефоните и DSLR-ите ще расте.

Това не е съвсем нова концепция. Настоящите телефони и безогледални камери могат да извършват широко разпознаване на обекти, но както Qualcomm обяснява, това скоро ще премине на следващото ниво – и най-важното е, че ще се случи в реално време.

Това е завладяваща перспектива, макар и такава, която определено няма да се хареса на всички фотографи.

Снимка: Unsplash

Виж още: Селфи камерата на iPhone 14 Pro постигна върхов резултат в DxOMark

 

Тагове: