Смартфон пазарът ще претърпи значителни промени през 2020 г. заради нарастващата популярност на 5G устройствата. Очаква се всички големи производители да се възползват от технологията и според маркетинговата компания Strategy Analytics, Apple може да спечели ранна преднина със своя iPhone 12 към края на следващата година.

Събраните данни подсказват, че Samsung ще навлезе в 2020 г. като безспорен 5G лидер при смартфоните. Компанията вече предлага такива версии на своите модели Galaxy S10, Galaxy Note 10+ и Galaxy A90. Тя ще продължи да разчита на тези модели и в частност на по-евтиния А90 в началото на следващата година, което според анализаторите ще осигури на компанията  впечатляващите 40 процента от всички продажби на 5G смартфони през първото тримесечие на 2020 г.

Към средата на годината обаче, Huawei ще засили своя дял на 5G пазара за сметка именно на Samsung. Това ще стане най-вече заради нарастващата популярност на марката в Китай, както и заради стабилните продажби на смартфони в Европа.

Докато Samsung и Huawei няма да имат сериозна конкуренция до следващата есен, тогава Strategy Analytics очаква Apple да навлезе в надпреварата с новия си iPhone и да я промени драматично.

Анализаторите вярват, че  решението на американския гигант да пусне iPhone 12, iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max с 5G поддръжка Ще го изстреля на върха на 5G пазара. По-конкретно, очаква се на продажбите на iPhone да се паднат около 40 процента от всички продажби през Q3 и около 50 процента през Q4 2020. За да постигне тези резултати, серията iPhone 12 просто трябва да не изостава от представянето на iPhone 11 до момента, макар че много анализатори смятат, че новите модели ще бъдат още по-популярни.

Виж още: Sharp се завръща с един от най-странните телефони за 2019

Тагове: