Ако познавате Dyson, по всяка вероятност сте наясно с ценовия клас на продуктите. Разбира се, феновете им твърдят, че в случая по-високата цена е напълно аргументирана от безкомпромисното качество и издръжливост на незаменимите помощници. И когато компанията е решила да навлезе на пазара със слушалките, това се случва по типичния за Dyson начин. Dyson:Zone са чифт шумопотискащи Bluetooth слушалки с вградена технология за пречистване на въздуха под формата на причудлива приставка, наподобяваща маска за лице. Това е едновременно най-странният и най-амбициозният продукт, който компанията някога е правила. Целта на Dyson:Zone е да направи урбанистичната околна среда по-лесна за понасяне, като едновременно елиминира както замърсяването на въздуха, така и шумовото. Преди време в София имаше инсталация, измерваща шума в централните градски части - и повярвайте, резултатите не бяха нито добри, нито изненадващи.  

Но разглеждайки Dyson:Zone, едно нещо прави изключително голямо впечатление: панелът, който е на лицето, всъщност няма отвори. Тогава откъде влиза въздухът? Оказва се, че Dyson:Zone издърпват въздуха през самите слушалки чрез чифт малки компресори. След това въздухът се филтрира и се подава към останалата част на устройството. В действителност “маската” не е плътно прилепнала към лицето - по-скоро има едно празно пространство, което осигурява вдишването на чист въздух. Dyson обаче демонстрираха и специална приставка, ако потребителите имат желание за пълен контакт и затваряне на въпросното пространство. За да не смятате, че носейки Dyson:Zone, ще приличате на един модерен Робокоп, то от Dyson разясняват, че частта за пречистване на въздуха се държи на магнити и може да се сваля, за да разговаряте или просто да слушате музика без други ангажименти. Освен това благодарение на различни настройки въздушният поток се наглася в зависимост от дейността - например ако сте навън за ежедневния си крос, е напълно ясно, че ще се нуждаете от повече въздух.  


Според компанията ще има нужда от смяна на филтрите, но честотата зависи от индивидуалната употреба. Що се отнася до слушалките - там няма толкова много новости - комбинирани са пасивно потискане от цялостния дизайн и активно шумопотискане чрез серия от микрофони. Има обаче една особеност - свалянето на компонента с пречиствателя автоматично изключва шумопотискането и се преминава в режим на разговор, за да можете да чуете човека, с когото говорите. Зареждането се извършва през USB-C, а слушалките се свързват с приложение Dyson Link, което може да предостави по-подробна информация за качеството на въздуха около вас. 
Dyson обаче представиха единствено идеята си, без да задават конкретни спецификации, нито ориентировъчна цена на продукта си. Единственото, което е известно, е, че можем да очакваме слушалките някъде през есента на тази година.  

Снимки: Dyson

Виж още: Nothing Phone 1 е най-новата звезда на мобилния хоризонт