По всичко изглежда, че криптовалутата Libra на Facebook може да се окаже мъртвородена.

Пет големи финансови компании обявиха, че възнамеряват да напуснат Libra Association, която Facebook основа, за да промотира предстоящата глобална криптовалута. Напускането на Visa, Mastercard, eBay, Stripe и Mercado Pago означава, че Libra остава без голям посредник при транзакциите в САЩ. Новината идва само седмица след като PayPal също се оттегли. Тоест изглежда, че проектът има още много пречки пред себе си, без дори да успее да отговори на вече съществуващата критика.

Всички тези компании се поддадоха на нарастващото влияние от страна на правителство и регулатори срещу валутата. В отделните им изявления по случая се изказва уважение за визията на Facebook, както и желание компаниите да останат в ролята на наблюдатели, следейки развитието на криптовалутата.

Избраният момент за обявяване на напускането не е случаен, тъй като първата среща на Libra Association е насрочена за 14 октомври в Женева. Засега официалната позиция на организацията е, че тя продължава напред и ще продължи да търси сътрудничество с водещите финансови компании и организации по света. Подобни изказвания от двете страни изглеждат напълно в рамките на PR стратегията, но е сигурно, че в щабквартирата на Facebook се събират облаци, които трудно ще се разсеят.

Виж още: Google също се хваща на 5G хорото с Pixel