Въпреки че се мръщи на криптовалутите, Китай е готов да представи своята първа виртуална валута. Китайската народна банка разкри, че след пет години на работа дигиталната валута може да бъде обявена за готова. Не очаквайте обаче тя просто да имитира криптовалутите. Според властите новата валута има много по-сложна структура.

Тя разчита на делене на две, като китайската народна банка е отгоре, а комерсиалните търговски банки са под нея. Това се налага заради огромните размери на икономиката и населението на Китай. Освен това тя няма да разчита изцяло на блокчейн, който иначе формира гръбнака на криптовалутите. Тази технология просто няма възможност да покрие мащабите, които се налагат за огромната търговска мрежа в страната.

Виж още: Имена на новите iPhone-и

Засега не се казва кога и под какво име ще дебютира дигиталната валута.

Китай обаче има мотивацията да пусне новия паричен формат колкото може по-рано. Пекин вече многократно изтъкна, че криптовалутите създават финансов хаос, в който спекуланти продават обикновена валута и я заменят с виртуална. Китай се надява, че новият подход може да донесе стабилност, а не трябва да забравяме, че Пекин със сигурност би искал дигитална валутна система, която да може да контролира. Китай от години се опитва да намали зависимостта си от чуждестранните технологии и финанси и това би било следващата логична стъпка.