MОСТ Компютърс, един от най-големите технологични дистрибутори на България, организира ежегодната си конференция в началото на октомври. Освен самата компания, представлявана от търговския ѝ директор Емил Кирилов, презентации изнесоха още производители на компютърна и мобилна техника, като ASUS, LG, MSI, Nokia и др. Ето и по-важните акценти от събитието:

Компютърният бизнес в България е на "полусъединител"

Миналогодишната "истерия" с криптовалутите, която временно завиши продажбите на видеокарти, дънни платки, SSD памети и захранвания, приключи през пролетта на 2018 г. и сега компютърният бизнес стои на "полусъединител" в очакване на следващата вълна. Така обобщи пазара в момента Кирилов, добавяйки, че е невъзможно да се предвиди кога ще дойде тя и колко време ще продължи. Лидерът обърна внимание и на нашумялата напоследък ситуация с дефицита на Intel процесори, който засяга най-вече сериите Celeron и Pentium.

Това се отразява на продажбите на десктоп и лаптоп компютри, измествайки търсенето при последните към по-скъпи модели в сегмента 900 - 1000 лв. Същевременно AMD се възползва от затрудненията на Intel и уверено затвърждава позициите си при десктопите, като тенденцията ще бъде силно изразена през четвъртото тримесечие на 2018 г.

MSI отново на българския пазар на лаптопи

От няколко месеца насам производителят MSI отново е на пазара на лаптопи в България. Макар да е лидер в гейминг сектора от световен мащаб, очакванията на бранда са разумни - целта е постигането на 5 - 6% пазарен дял в България в рамките на година.

На презентацията Ти Си Лий, мениджър продажби на MSI за България, представи новата серия лаптопи Prestige, създадена специално за дизайнери и творци. Освен нея ще се продават и сериите GT, GS, GE, и GF/GP/GL. MSI обръща специално внимание на охлаждането като фактор за оптимална производителност, поради което внедрява охлаждане от висок клас дори в ценово достъпните модели.

Геймингът се очертава като сектора с най-голям потенциал за растеж при компютърния хардуер, което бе посочено като дългосрочна тенденция. Така че ще виждаме все повече геймърски лаптопи и конфигурации по магазините през идните месеци.

Nokia се възражда, а LG Mobile се връща на българския мобилен пазар

Според Кирилов продажбите на смартфони в България продължават да растат, при това с достатъчно добро темпо, за да предизвикат отново интереса на LG Mobile към нашия пазар. Засега компанията ще се съсредоточи върху по-достъпни модели като LG K9, който предлага чипсет Snapdragon на цена близо 200 лв.

Същевременно Nokia бележи възход, като Мост Компютърс остава изключителен дистрибутор на бранда за България. Предлага се широка гама смартфони, всеки от които работи с "чиста" версия на Android и има гарантирани две години софтуерни ъпдейти и три години актуализации на сигурността.

Многофункционалните телевизори/монитори са нова ниша с потенциал

Нишата на многофункционални монитори/телевизори у нас активно се разработва. Така например цялата актуална серия монитори на LG ще е налична при нашите дилъри, което потвърди лично Петко Кънев, мениджър бизнес решения на LG за България. Едно от най-атрактивните предложения на корейския производител за 2019 г. ще е 28-инчов хибриден модел на цена под 300 лв.

Междувременно новите LG монитори могат да се похвалят с усъвършенствана Nano IPS технология със светлоабсорбиращи наночастици в панела, която води до значително подобрение при цветовете. Освен това навлизат и екстри като Thunderbolt 3 интерфейс, HDR 10, безрамков дизайн, геймърски монитори с екрани в съотношение 21:9 и задно осветление Sphere Light и др.