Според информация на Windows Central неотдавнашно изтичане на информация за вътрешен инструмент на Microsoft ще позволи на ентусиастите да получат достъп до скрити функции на Windows 11 по същия начин, по който инженерите на Microsoft тестват неиздаден софтуер.

Известен като StagingTool, този механизъм може да активира или деактивира функции, които са скрити и необявени в софтуера Windows 11 Insider Preview. Въпреки че съществуват версии на такива инструменти от трети страни, които могат да откриват и активират скрити функции в рамките на разработвания софтуер, включително ViveTool и Mach2, StagingTool по същество е официалната версия на Microsoft. Тя обаче не е предназначена за публична употреба.

Инструментът беше открит по време на събитие bug bash, в което Microsoft дава на хората няколко задачи, които да изпълнят и да споделят обратната си връзка чрез своя център за обратна връзка за Windows. Обикновено Microsoft дава на участниците значки чрез Центъра за обратна връзка, но участниците в този конкретен bug bash си тръгнаха с допълнителна награда. В задачата на bug bash, която всъщност е била предназначена за вътрешни тестери, е била включена връзка за StagingTool.

Въпреки че Microsoft вече е приключила търсенето на грешки, StagingTool вече е изтекла и се разпространява в интернет. Тези, които са получили достъп до инструмента, го описват като "интерфейс за команден ред". Той изисква "идентификатори на функции", много от които могат да бъдат намерени в GitHub, за да се активират или деактивират функции в зависимост от компилацията на Windows 11 Insider Preview, която е пусната.

Майкрософт често пуска в програмата си Windows Insider Preview функции, които не достигат до окончателната версия на операционните системи. Тъй като обаче потребителите вече имат възможност да контролират системата, за да намерят и активират каквито скрити функции искат, на Microsoft може да се наложи да преосмисли методите си за A/B тестване.

Други подробности, които се появиха в изтичането, включват шумолене за Moments, което може да е бъдещото име на отпадащите функции на Windows 11. Това все още не е нещо, което Microsoft е споменала публично, но вътрешни данни за плановете на марката циркулират поне от година, отбелязват от Windows Central.

Снимки: Unsplash

Виж още: Почти всеки четвърти Microsoft потребител използва Windows 11

Тагове: