През 2021 г. Microsoft зашемети технологичния свят, когато обяви, че Windows 11 ще поддържа приложения за Android. Въпреки това, когато функцията най-накрая се появи, разнообразието от приложения беше доста малко благодарение на това, че Amazon Appstore беше необходим за интеграцията с Windows. На всичкото отгоре Amazon и Microsoft ограничиха достъпа до магазина до малка група разработчици.

Днес обаче Amazon тихомълком премахна забраната определени разработчици да пускат приложения за Android в Appstore за Windows. В актуализация на страницата си за разработчици Amazon поясни, че всеки разработчик може да подаде приложение. Когато комбинирате това с предишната новина, че Microsoft също ще позволи на всеки разработчик да представя приложения за поддръжка на Windows, шлюзовете са официално отворени. При сегашното положение нищо не пречи на разработчиците да създадат приложение за Android за Windows.

Времето обаче ще покаже дали това действително има значение. Към настоящия момент има само около 20 000 приложения за Android, които работят с Windows. Освен това то важи само в 31 държави. И накрая цялата функция все още не е официално стабилна, като Microsoft все още нарича поддръжката на Android функция в предварителен преглед.

При наличието на над 3.5 милиона приложения за Android в Google Play Store е ясно, че разработчиците не бързат да пускат своите приложения. Въпреки това, след като почти всички ограничения бяха премахнати, се надяваме скоро да видим значително увеличение на броя на портовете.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дори трафикът към ChatGPT намаля през лятото