Малко след разгара на приема за първи клас в столичните училища проблемът за недостатъчното училища в по-гъсто населените райони отново излезе на дневен ред. Както винаги оправданията за бавното строителство са много, но съвсем скоро е възможно да бъде открито по-достъпно решение.  
От началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г. най-малко 2600 училища в Украйна са пострадали, като 300 от тях са напълно разрушени. Освен това 2.5 милиона деца са вътрешно преразпределени, тъй като семействата им търсят относителна безопасност в западната част на страната. 
Това постави нов вид предизвикателство пред някои украински региони, като например град Лвов. За да помогне на децата да се върнат в училище, местният благотворителен фонд Team4UA инициира изграждането на 3D принтирано училище. Проектът е създаден в партньорство с градския съвет на Лвов и с технология, предоставена от датската компания за 3D строителство COBOD и датската строителна компания 3DCP Group. 


  
Строителството на 3D принтираното училище започва през септември 2022 г., но според Team4UA е временно спряно поради масирани руски ракетни атаки, които прекъсват електрозахранването. Сега работата е възобновена и училището, в което ще се обучават около 100 ученици, трябва да бъде открито през 2024 г. 

Снимки: Youtube

Виж още: Новият служител на Илон Мъск е едва на 14 години