Не може да се отрече, че новият iPhone 15 Pro и Pro Max са телефоните, които трябва да си вземете, ако търсите абсолютно най-доброто изживяване от Apple. Разбира се, стандартните варианти също получиха някои приятни подобрения. Но ако сте сериозен потребител и сте се ориентирали към най-мощния смартфон, тогава Pro серията без съмнение трябва да попада на радара ви.

Трябва обаче да признаем, че iPhone 15 Pro Max е скъп телефон. Дори за базовия модел с 256 гигабайта памет ще трябва да платите 1199 долара. Което, нека бъдем честни, не е евтино. За да поставим нещата в перспектива, World of Statistics сподели някои статистически данни, които очертават колко месечна заплата ще трябва да похарчите, за да си купите iPhone от базово ниво, и резултатите може да ви изненадат.

Египет: 821%
Пакистан: 816%
Нигерия: 754%
Венецуела: 655%
Иран: 397%
Филипини: 392%
Индонезия: 361%
Турция: 292%
Аржентина: 286%
Бразилия: 280%
Тайланд: 220%

Честно казано, списъкът не ни изненадва. Ако започнете от дъното на списъка, ще видите Швейцария, където трябва да похарчите само 20% от заплатата си, за да се сдобиете с базовия вариант на новия iPhone 15 Pro Max. С напредването нагоре виждате, че процентът започва да се увеличава, а когато стигне до Чехия, започвате да виждате суровата реалност на страните, които не са толкова развити.

Най-висока е стойността на Египет, където трябва да похарчите 821% процента от месечната си заплата, за да можете да си позволите iPhone 15 Pro Max, следван от Пакистан, където ще трябва да похарчите 816% процента от месечната си заплата. Очевидно е, че има и много други фактори, които играят роля. Например процентите тук са взети на базата на средната заплата в тези страни, а не на заплатата на всеки отделен човек, но все пак не можете да подминете факта, че премиум смартфоните стават все по-скъпи.

Преди анти-Apple критиката да се възползва от информацията, трябва да стане ясно, че Samsung Galaxy S23 Ultra също струва 1199 долара за основния вариант. От друга страна, Galaxy Z Fold 5 струва 1799 долара. Така че обвиняването на Apple всъщност няма да доведе до нищо, защото в крайна сметка iPhone 15 Pro Max все още не е най-скъпият смартфон от голяма марка, а и качеството струва скъпо по принцип.

Снимка: Apple

Виж още: Прогноза: Apple ще трябва да намали цената или производството на два модела iPhone 15

 

Тагове: