Както се очакваше, точно след като Qualcomm представи Snapdragon 8 Gen 2, редица компании се обърнаха към Weibo, за да обявят, че следващият им флагман ще използва новия чип. По време на обявяването Qualcomm наистина сподели списък с марки, които работят върху телефон, захранван от Gen 2, но някои може да се нуждаят от повече време от други. Ето кои се състезават да бъдат първи на пазара.

OnePlus започва с голямо обещание – серията OnePlus 11 ще бъде първата със Snapdragon 8 Gen 2. Компанията не навлиза в подробности, така че не знаем колко телефона да очакваме.

Xiaomi също се бори за титлата „първи“, така че можем да очакваме серията Xiaomi 13 да пристигне скоро с чипсет Gen 2. Ще победи ли тя OnePlus на пазара? Трудно е да се каже засега, но първите телефони, използващи новия чип, ще излязат преди края на годината.

Oppo също хвърля шапката си на ринга – Oppo Find X6 Pro ще се захранва от новия топ чип на Qualcomm (въпреки че стандартният X6 може да използва вместо това 8+ Gen 1). Публикацията във Weibo също използва думата „първи“, но не сме сигурни дали това означава „първи в семейството“ или „първи изобщо“. Не може всички да са първи, нали?

Междувременно Motorola потвърждава, че серията Moto X40 ще се присъедини към Gen 2 истерията. Това означава, че серията Edge 40 също е кандидат, поне по-високите модели.

vivo също иска да участва в надпреварата, така че предстоящата серия X90 ще използва новия чип (X90 Pro+ вече се появи в Geekbench). Snapdragon 8 Gen 2 ще бъде популярен сред телефоните за игри, така че iQOO 11 също ще го използва (и също беше тестван).

Това се отнася и за Red Magic 8 Pro (дори за базовия модел най-вероятно). Компанията майка ZTE също загатна за нов флагман, който трябва да попада под марката Axon (така Axon 50). Серията получава новия чип, така че очаквайте да го видите в избрани модели nubia Z50.

Помните ли Meizu? Напоследък компанията преминава през труден етап, но акаунтът ѝ във Weibo твърди, че тя работи и върху телефон SD 8 Gen 2 (като напомняне, Meizu сега е под крилото на Geely, която работи по стартирането на нова компания за смартфони).

Обърнете внимание, че това е само първата вълна от пускания на Snapdragon 8 Gen 2 и има още модели на път. Така например Samsung липсваше в анонса на Qualcomm, а знаем, че ще го използва в своите флагмани за 2023 г. (най-вероятно за S-серията и със сигурност за Z-серията).

Снимка: Qualcom

Виж още: Vivo X90 е нова заявка за най-бърз Android смартфон