Snapdragon 8 Gen 2 е точно зад ъгъла и добре познат източник току-що сподели повече информация за чипа. Ice Universe твърди, че Snapdragon 8 Gen 2 идва със „значително подобрен“ GPU, NPU и ISP капацитет.

Той също така написа, че TSMC ще направи този процесор и че той ще бъде 4nm чип. Напомняме, че Snapdragon 8 Gen 1 и 8+ Gen 1 също са 4nm чипове.

Въз основа на информацията от профила Qualcomm всъщност ще премине към архитектура с четири клъстера. Snapdragon 8 Gen 1 и Snapdragon 8+ Gen 1 разполагат с настройка от три клъстера.

Snapdragon 8 Gen 2 е настроен да използва три Cortex-A510 ядра с тактова честота 2.0 GHz. Две ядра Cortex-A710 също ще бъдат използвани и настроени на 2.8 GHz. Две ядра Cortex-A715 също ще бъдат настроени на 2.8 GHz, а ще се използва едно ядро ​​Cortex-X, което ще работи на 3.2 GHz.

Очаква се ядрото Cortex-X3 да предложи до 11% увеличение на IPC спрямо предишното Cortex-X2. Това е почти всичко, което каза източникът в допълнение към потвърждаването на номера на модела SM8550 за чипа.

Той спомена, че GPU, NPU и ISP капацитетите ще бъдат значително подобрени, но не разкри подробности за тези подобрения. Възможно е той да се появи с повече информация или ще трябва да изчакаме до стартирането на новия флагмански SoC.

Конкуренцията между производителите на чипове ще бъде интересна за наблюдение през 2023 г. MediaTek вече пусна чипа Dimensity 9000+ с използваното ядро ​​Cortex-X2. Вече се работи и по Dimensity 9100.

Със значително подобрение на GPU, NPU и ISP, плюс ядрото Cortex-X2, Snapdragon 8 Gen 2 може да донесе значително подобрение на пазара. Snapdragon 8+ Gen 1 е отличен чип и изненадващо значително сериозно спрямо Snapdragon 8 Gen 1.

Qualcomm прави отлични чипове от години и надеждите са големи за Snapdragon 8 Gen 2.

Снимка: Unsplash

Виж още: Слух загатва за върховите възможности на предстоящия Snapdragon 8 Gen 2 

 

Тагове: