В момента Twitter е под обстрел от неприятно съдържание от Китай, което има за цел да цензурира новини за широкоразпространените протести срещу строгите ограничения за COVID-19 в страната.

Ако търсите който и да е китайски град в Twitter, като използвате официални китайски йероглифи (напр. 广州 за град Гуанджоу), ще бъдете залети с безкрайни туитове от акаунти на ботове, показващи порнографско съдържание и съдържание на ескорт услуги, което прави невъзможно получаването на подходящи резултати.

Според доклад на анализатор на данни, фокусиран върху Китай, значителният скок в неприятните туитове на платформата за микроблогинг се случва през последните три дни.

Тъй като дискусиите за национални протести са строго цензурирани в китайските социални медийни платформи, протестиращите се обърнаха към чуждестранни платформи като Twitter и Telegram за комуникация. Тези платформи обаче са забранени в страната, така че хората са прибегнали до използването на VPN (които също са трудни за намиране).

Съдържанието на бота, за което се подозира, че е от китайското правителство, затруднява хората да виждат новини за страната и пречи на китайските граждани да организират протести.

Само преди няколко дни китайският квартал Джънджоу стана свидетел на жесток сблъсък между стотици работници на Foxconn и полицията в резултат на забавени бонуси и опасения относно разпространението на COVID-19.

Служител на Twitter каза пред Washington Post, че компанията е наясно с проблема и работи за разрешаването му. Остава обаче да се види как компанията може ефективно да се справи със злонамереното поведение, тъй като новият главен изпълнителен директор Илон Мъск уволни екипа за доверие и безопасност на компанията.

Снимка: Unsplash

Виж още: И Илон Мъск си показа нощното шкафче