Европейските органи са установили, че TikTok е нарушил правилата на Общия регламент за защита на данните (ОРЗД) по отношение на начина, по който обработва личните данни на по-младите си потребители. Заедно с решението си регулаторът разкри, че е наложил на социалната мрежа глоба в размер на 345 милиона евро. В качеството си на регулаторен орган, където е седалището на TikTok и където се намира първият ѝ център за данни, Ирландската комисия за защита на данните разследва дали TikTok спазва задълженията си за защита на личните данни на потребителите на възраст между 13 и 17 години в периода от 31 юли до 31 декември 2020 г.

 
Регулаторният орган заяви, че е установил, че TikTok е задала профилите на деца - или потребители, които попадат в гореспоменатата възрастова група - като публични по подразбиране. Това означава, че информацията за тях е била лесно достъпна, особено след като видеоклиповете, които са публикували, също са били публични по подразбиране и всеки е можел да ги коментира. Освен това TikTok не е направил функциите Duet и Stitch избираеми за профилите им, така че всеки е можел да вземе части от техните видеоклипове, за да създаде нови. 
Регулаторът е установил, че TikTok е позволила профили на деца да бъдат сдвоени с профили на възрастни потребители, без да провери дали това лице е техен родител или настойник. Дори е било позволено на този възрастен потребител да активира директните съобщения за двамата, въпреки че функцията не би трябвало да е достъпна за непълнолетния потребител. 
По-рано тази година Службата на комисаря по информацията на Обединеното кралство (ICO) глоби TikTok с 12.7 млн. паунда (15.75 млн. долара) за злоупотреба с данни и на деца. По-точно, тя установи, че услугата е позволила на 1.4 млн. деца от Обединеното кралство да се регистрират, дори когато са били под 13-годишна възраст. Ирландската комисия за защита на данните не установи дали TikTok е нарушила правилата на GDPR по отношение на това, че е позволила на деца под 13 години да се регистрират. Тя обаче установи, че TikTok е нарушила GDPR, тъй като не е приложила подходящи мерки и е позволила на всеки, независимо от възрастта му и включително на деца на 12 и по-малко години, да разглежда съдържание в платформата ѝ. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Подрастващите все по-често заменят своя лъскав iPhone за обикновен модел телефон