Ако сте пътували наскоро, вероятно сте забелязали множество безплатни USB контакти, разпръснати по летищата. Тъй като животът ни все повече зависи от смартфони и други устройства, захранвани с батерии, наличието на място за зареждане е от съществено значение - особено ако сте заседнали на летището за няколко часа.

За съжаление използването на тези свободно достъпни USB контакти не е най-добрата идея. Причината за това е juice jacking - хакерски метод, при който се използват незаконно променени USB контакти за извличане на данни от смартфон. Ето защо официалният акаунт на ФБР в Twitter отправи предупреждение към пътниците: "Избягвайте да използвате безплатните зарядни станции на летищата, в хотелите или в търговските центрове".

Макар че не за първи път чуваме официални правителствени организации да предупреждават за juice jacking, за първи път чуваме някоя от тях да казва, че трябва да избягваме обществените USB зарядни станции.

По принцип най-голям е рискът да бъдете хакнати от предоставен USB кабел, т.е. станция с множество кабели, към които можете да се свържете директно. Хакерите обаче могат да компрометират и традиционните USB контакти (т.е. такива, в които предоставяте собствения си кабел), така че трябва да се опитате да избягвате и тях.

Най-добрият начин да избегнете juice jacking е просто да не използвате обществени USB контакти. Ако се нуждаете от зареждане, включете се директно в традиционен контакт с помощта на собствения си стенен адаптер, използвайте преносима банка за захранване или изчакайте възможно най-дълго, докато не сте близо до контакт, на който можете да се доверите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият малуер Rilide атакува портфейли за криптовалути чрез разширения на браузъра