Серията iPhone 15 на Apple официално ще поддържа само USB-C аксесоари, които са сертифицирани от собствената програма Made for iPhone (MFi) на Apple. Това изискване потенциално ще ограничи функционалността на аксесоари, които не са одобрени от Apple, което би предизвикало недоволството на потребителите.

Откакто бяха представени през 2012 г., официално сертифицираните MFi Lightning портове и конектори съдържат малка интегрална схема, която потвърждава автентичността на частите, включени във връзката. Несертифицираните от MFi кабели за зареждане на трети страни например не разполагат с този чип, което често води до предупреждения „Този аксесоар не се поддържа“ на свързани устройства на Apple.

Очаква се Apple да изключи Lightning порта за USB-C на моделите iPhone 15 и по-рано този месец слух от Китай предположи, че заместващият USB-C порт ще продължи да има подобен на Lightning чип за удостоверяване, въпреки че USB-C портове на iPad на Apple са без такъв чип.

В публикация от миналата седмица ShrimpApplePro изглежда потвърждава слуха, като твърди, че „USB-C с MFi е реалност“ и че Foxconn вече масово произвежда аксесоари като EarPods и кабели, които отговарят на сертификацията на Apple.

„Да, usb-c с MFI се случва. Foxconn вече произвежда масово аксесоари като EarPods и кабели“, написа в социалната мрежа профилът.

Чипът за удостоверяване е там, за да насърчава клиентите да купуват оригинални периферни устройства за iPhone, докато Apple получава комисиона за MFi-сертифицирани аксесоари, а програмата MFi улеснява разкриването на фалшиви и потенциално опасни аксесоари.

Въпреки тези предимства безпокойството от гледна точка на потребителя е, че Apple може да използва програмата MFi, за да ограничи функции като бързо зареждане и високоскоростен трансфер на данни до Apple и MFi-сертифицирани кабели. И точно това според AppleShrimpPro трябва да очакваме. „Кабелите без MFi ще бъдат софтуерно ограничени по отношение на скоростта на данни и зареждане“, каза авторът в последващ туит.

Според анализатора на Apple Минг-Чи Куо USB-C портът на ‌iPhone 15‌ и ‌iPhone 15‌ Plus ще остане ограничен до скорости на Lightning/USB 2.0, докато по-бързите скорости на трансфер ще бъдат ексклузивни за моделите ‌iPhone 15 Pro‌ и ‌iPhone 15 Pro‌ Max. Туитовете на ShrimpApplePro добавят нова перспектива към прогнозата на Куо.

„Кабели без MFI ще бъдат софтуерно ограничени по отношение на данни и скорост на зареждане“, продължава профилът.

ShrimpApplePro точно сподели хардуерния дизайн на Dynamic Island на моделите iPhone 14 Pro, което му даде положителен опит за слухове на тази тема. По-рано този месец източникът на информация каза, че iPhone 15 Pro ще разполага с още по-тънки рамки около дисплея. ShrimpApplePro също по-рано твърдеше, че поне един модел iPhone 15 ще има титанова рамка и извити задни ръбове, които биха могли да са в унисон с дизайна.

Снимка: Unsplash

Виж още: Селфи камерата на iPhone ще се скрие под дисплея през 2026

 

Тагове: