В рамките на провеждащата се в момента GDC видяхме необичайно много и впечатляващи анонси. След бомбата, която хвърлиха Google, не очаквахме да се натъкнем на нещо, което да ни изуми повече, но компаниите зад два от най-популярните игрални енджини в момента – Unity и Epic Games, буквално ни разбиха на пух и прах.

Панелът на Unity например стартира с кратък 4-минутен клип, който буквално смазваше с визия. Рендериран в реално време с енджина, The Heretic навява асоциации с постапокалиптични игри като Metro и Fallout, примесени с щипка от The Matrix и Horizon Zero Dawn.

Часове по-късно обаче Epic тотално преобърнаха представите ни за това, какво е възможно да се постигне с един модерен гейм енджин.

Компанията показа два кратки видео откъса, създадени с помощта на последната версия на мегапопулярния им Unreal 4. Първият трейлър беше озаглавен Rebirth („Прераждане“) и е дело на студио с името Quixel. Ако до днес някой ви е говорил за „фотореализъм“ в игрите, да знаете, че ви е заблудил отвсякъде. Защото визията, която видяхме в този кратък клип, е на практика неразличима от живата действителност и човек трябва много сериозно да се вгледа в ставащото на екрана, за да установи, че всъщност става дума за сцени, генерирани с помощта на компютър.

Вторият откъс пък, кръстен Troll, на практика е откъс от пълноформатен филм, създаден изцяло с Unreal енджин. Той е плод на съвместната работа на Goodbye Kansas Studios и Deep Forest Films, а в една от главните роли ще видим звездата от последния Tomb Raider филм – Алисия Викандер.
Освен всичко друго трейлърът показва нагледно и удивителните нови рей трейсинг възможности, с които Unreal енджинът се сдоби неотдавна.

Разбира се, недейте да очаквате, че игрите още утре ще могат да ви предложат толкова съвършена визия. Има сериозна разлика между рендериран видео етюд в контролирани условия и с помощта на мегамощен хардуер и реален геймплей. Разлика, с която феновете на Anthem са доволно добре запознати особено след разочарованието, което изпитаха, когато видяха как действително изглежда и върви играта спрямо оригиналния анонс на E3 през 2017-а.

Естествено, от това демонстрациите на Unity и Unreal не стават по-малко впечатляващи. Просто е добре да имате едно на ум, че тук става дума за максимално използване възможностите на енджина при идеални условия. Виж, реалните игрални заглавия, които да вървят с приличен брой кадри за секунда на вашия Xbox One или PlayStation 4, са нещо доста по-различно. Но пък можем да помечтаем за визия, която поне отчасти да се доближава до видяното в споделените видеа на по-късен етап от живота на PS5 и следващия Xbox. 

 

Тагове: