Категорично е, че предстоящите графични карти на Nvidia от серията Lovelace ще бъдат по-мощни от настоящите си колеги от Ampere, но вече се появява повече информация колко по-мощни ще бъдат те, докато се приближаваме до датата на пускане на RTX 4000. Сега новите течове предполагат, че GeForce RTX 4090 ще предложи скок в производителността от поколение напред спрямо текущия водещ GPU на компанията RTX 3090.

Източници, близки до канала Moore’s Law Is Dead (MLID), са силно уверени, че RTX 4090 карти, изградени с пълния графичен процесор AD102, ще увеличат кадрите в секунда във видеоигри, използвайки стандартна растеризация с 80-110% в сравнение с RTX 3090. Можем също да очакваме производителността при проследяването на лъчи (ray tracing) да се увеличи „най-малко двойно“, но MLID не е в състояние да предостави точни показатели към този момент.

Въпреки това в опита си да създаде най-добрата графична карта в своята гама Lovelace изглежда, че Nvidia може да увеличи TDP на RTX 4090 до нереално високи 450-600 W. Така че не се учудвайте много, ако трябва да надстроите компютъра си за игри със скъпо захранване, ако се сдобиете с най-мощния пулсър модел на Team Green.

MLID също споделя, че Nvidia значително е подобрила контролерите на паметта за RTX 4000 и изглежда ги проектира така, че да поддържат GDDR7 VRAM въпреки факта, че Micron все още не е финализирала спецификацията на паметта.

С RTX 4000 карти, потенциално включващи до 71% повече ядра CUDA и значително по-голям L2 кеш, изглежда, че Nvidia създава сериозна конкуренция за графичните карти RDNA 3 AMD Radeon и Intel Arc Alchemist. Нямаме търпение да видим и трите производители да се борят, тъй като всички те се конкурират един с друг за надмощие на GPU пазара по-късно тази година.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Откраднати данни на Nvidia се използват за създаване на малуер, скрит като GPU драйвъри