Facebook добавя end-to-end криптиране за гласови и видео обаждания в Messenger. Промяната идва заедно с нови опции за изчезващите съобщения.

Facebook Messenger криптира по този начин текстовите съобщения още през 2016 г., когато добави опцията Secret Conversation. Сега същата опция поддържа вече и обаждания. Според Facebook всеки ден през Messenger се провеждат над 150 милиона видеоразговори и това налага нови мерки заради големия интерес към гласовите и видео обажданията.

Притежаваното от Facebook приложение WhatsApp вече предлага подобно криптиране на обажданията, като същото правят Zoom, Signal и FaceTime на Apple. Предполага се, че Facebook ще пусне универсална платформа за криптиране, която да обхваща Messenger, WhatsApp и Instagram, но до момента това не е станало.

Текстовите разговори ще получат по-малък ъпдейт. Ако искате дадено съобщение да изчезне, вече ще виждате повече опции за това, кога да стане това от 5 секунди до 24 часа. Първоначалните опции бяха 1 минута, 15 минути, 1 час, 4 часа и 24 часа.

Други функции като end-to-end криптиране при групови разговори и обаждания между приятели и членове на семейството в момента все още се тестват. Facebook ще добави нови опции за това, кой може да ви пише в Messenger, както и предвиждат някои промени за директните съобщения в Instagram.

Снимка: Facebook

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии