Новината за спорните промени в политиката на Whatsapp, свързани със събирането на данни, включващи Facebook, предизвиква раздвижване на духовете още откакто WhatsApp се опита да постави ултиматум на потребителите относно събирането на данни. Засега WhatsApp бавно ще орязва функциите на приложението, докато потребителите се съгласят с новите условия. В последното развитие на сагата Facebook е подложен на засилен контрол от германските регулатори.

В нова позиция, написана от Йоханес Каспар, комисарят на Хамбург за защита на данните и свободата на информация в Германия, очертава проблеми, открити при актуализираната политика за поверителност на WhatsApp. Каспар твърди, че проблемите не са законни и не са в съответствие с регламентите GDPR, установени за всички компании, притежаващи данни за клиенти, потребители или служители.

Каспар издаде тримесечна извънредна забрана, която забранява на Facebook да продължи събирането на данни, и поиска от група от регулатори на данни в ЕС да последват действията на Германия в целия Европейски съюз. Компанията отрича твърденията на Каспар пред Bloomberg и казва, че няма да попречи на новата политика да стартира. Гигантът също така нарича отговора на германските регулатори „основан на фундаментално недоразумение“ относно това, което възнамерява да направи актуализацията.

От първоначалното пускане на новата политика се наблюдава скок в търсенето на други приложения за съобщения. Оттогава както Telegram, така и Signal отчитат масово приемане на нови потребители. Facebook е широко критикуван за новите си промени в политиката и затова, че кръстосаният поток от информация между марките под шапката на гиганта стана неизбежен, откакто Facebook придоби приложението за съобщения през 2014 г.

Снимка: Pixabay

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)