Имайки предвид, че Android e най-популярната мобилна платформа, доста приложения успяха да пресекат границата от един милиард сваляния в Play Store. Членството в клуба на петте милиарда е доста по-ексклузивно и само две приложения различни, от тези на Google, до момента успяха да влязат там. Сега тази бройка най-сетне стана три, тъй като в последните дни Facebook Messenger премина заветната граница.

С това общо 14 приложения са стигнали пет милиарда сваляния в Play store, като Facebook продължава да бъде единствената компания освен Google, чиито програми са достигнали такъв брой инсталирания. Messenger е третото приложение на социалната мрежа, преминало границата, след като по-рано това направиха Facebook през 2019 г. и WhatsApp в началото на 2020 г. Извън тях в клуба личат имената на обичайни заподозрени като YouTube, Google Maps Gmail.

Въпреки поредицата противоречия около Facebook Messenger постижението показва колко много хората разчитат на него за своята комуникация. Ето защо не е случайно, че Facebook работи за създаването на единна платформа, в която социалната мрежа, Messenger и WhatsApp да работят заедно.

До постигането на това обаче има доста работа, особено що се отнася до личните данни. Facebook Messenger все още не е въвел пълно криптиране и това няма да стане скоро. В същото време обаче, независимо от това, колко внимание отделят потребителите на защитата на личното пространство, настоящото постижение припомня, че приложения като Signal и Telegram все още има да изядат много хляб, преди изобщо да доближат популярността на Facebook Messenger.

Снимка: Facebook

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот