В стремежа си да открадне част от популярността на Microsoft, Google обяви набор от нови инструменти за изкуствен интелект, които ще се появят в Google Workspace. Първата вълна от тези инструменти ще се разпространи в Gmail и Docs.

Вчера вицепрезидентът по продуктите за Google Workspace Йохана Волич Райт обяви в публикация в блога си, че компанията включва множество нови инструменти с изкуствен интелект за Workspace. Това е ход, който би трябвало да изостри надпреварата за AI между нея и конкурента ѝ Microsoft. Райт казва, че тези инструменти ще се появят в Gmail, Docs, Slides, Sheets, Meet и Chat. Въпреки това Райт посочва, че преди генеративните преживявания с изкуствен интелект да получат публична версия, те ще се разпространяват първо сред тестерите през годината.

Ето списъка с функциите на Workspace, които според Google ще се появят в бъдеще:

  • Изготвяйте, отговаряйте, обобщавайте и подреждайте по важност съобщенията си в Gmail.
  • Предложения, коригиране, писане и пренаписване в Docs.
  • Реализирайте творческата си визия с автоматично генерирани изображения, аудио и видео в Slides.
  • Преминете от сурови данни към анализ чрез автоматично попълване, генериране на формули и контекстуално категоризиране в Sheets.
  • Генерирайте нови фонове и записвайте бележки в Meet.
  • Осигурете работни потоци за изпълнение на задачите в Chat.

Docs и Gmail ще бъдат сред първите продукти на Google, които ще получат новите инструменти с изкуствен интелект. За тези приложения AI ще помага при генерирането, обобщаването и анализирането на текстове. Това бе демонстрирано в Gif анимация, която показва как потребител се възползва от подкана "Помогни ми да пиша", за да създаде описание на работа. Google казва, че потребителите просто трябва да напишат темата, за която искат да пишат, и AI ще се заеме с това.

След като проектът бъде генериран, потребителите ще могат да прецизират и редактират текста, както и да получат допълнителни предложения. В допълнение към създаването на чернова ще има функция, която позволява на потребителя да коригира тона и композицията на написаното. Във втората демонстрация изглежда има шест опции за избор, включително Formal (официален), Elaborate (доразвиване), Shorten (съкращаване), Bulletize (курсив), I'm Feeling Lucky (неформален) и Write a draft (написване на чернова).

Ако се чудите кога ще излязат тези функции, Райт заявява, че компанията планира да ги пусне този месец чрез програмата си за доверени тестери. Тя ще започне със САЩ и евентуално ще се разшири до други държави. Не се споменава кога се очаква функциите да станат публично достояние.

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиарди Gmail и Outlook потребители трябва да внимават за тази измама