General Motors работи по дигитален асистент в автомобила, базиран на същите модели за машинно обучение, които използва ChatGPT. Новината за разработката беше съобщена за първи път по-рано тази седмица от Semafor, а по-късно GM сподели потвърждение, цитирано от Ройтерс. "ChatGPT ще бъде във всичко", заяви вицепрезидентът на GM Скот Милър пред изданието.

Наред с други неща автомобилният производител предвижда дигиталният асистент да помага на водачите в ситуации, в които в миналото те може да са се обръщали към ръководството за експлоатация на автомобила си. Например асистентът може да ви покаже как да смените гумата на автомобила си, ако тя е спукана. Той би могъл също така да предлага функции за интегриране и планиране с други устройства, включително механизми за отваряне на гаражни врати.

"Тази промяна не се отнася само до една отделна способност като развитието на гласовите команди, а означава, че клиентите могат да очакват бъдещите им автомобили да бъдат много по-способни и свежи като цяло, когато става въпрос за нови технологии", заяви говорител на GM пред Ройтерс.

Според Semafor дигиталният асистент ще работи по различен начин от други чатботове като Bing Chat. Съобщава се, че GM работи по добавянето на "специфичен за автомобилите слой" върху големите езикови модели, които захранват ChatGPT. Усилията са част от по-широко сътрудничество между автомобилния производител и Microsoft. През 2019 г. двамата си партнираха в работата по автономни превозни средства. Microsoft е единственият доставчик на облачни услуги на OpenAI, което означава, че автомобилният асистент на GM почти сигурно ще работи на Azure. GM не каза на Semafor дали вече има име за софтуера, нито сподели потенциална дата на пускане.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ето как ChatGPT ще изкарва пари на своите създатели