Коледните празници ни учат да бъдем изпълнени с доброта и щедрост. Явно работодателите в GoDaddy са пропуснали тези уроци, защото подложиха служителите си на тест, който им костваше коледните бонуси.  
На всеки е бил изпратен заблуждаващ email със следния текст: “2020 беше рекордна година за GoDaddy благодарение на теб! Въпреки че тази година не можем да празнуваме заедно на традиционното коледно парти, искаме да засвидетелстваме нашата благодарност под формата на еднократен бонус за празниците в размер на 650 долара”.


Всъщност съобщението е било тест за служителите дали лесно биха “клъвнали” на подобен тип уловка. Съответно тези, които са отворили съобщението, са получили след два дни нов email, разкриващ пъкления план, напомпан с редица разяснения колко разочароващо е, че не внимават повече по отношение на киберсигурността си. Бонусът всъщност ще бъде друг - през 2021 година ще жертват от свободното си време, за да посещават курс по социално инженерство, целящ да предотврати подобен тип грешки.  
Подобни фишинг тестове не са нещо ново, но определено онзи, който е измислил този, е достоен за прототип на герой на Дикенс.  

Снимки: shutterstock

Виж още: Изберете какво да гледате според сценария и темата (ПОЛЕЗНО)