За жалост на инвеститорите акциите на CD Projekt Red се сринаха с 20 процента през изминалата седмица. Излязлата на 10 декември игра бе съсипана от критика заради безкрайния поток от бъгове и технически проблеми.

Полското студио обяви Cyberpunk 2077 преди цели осем години, през 2012 г., и първоначално искаше да я пусне на пазара през миналата пролет. След това обаче Cyberpunk 2077 бе забавена три пъти в рамките на година, като основното оправдание бе, че тя се прави за девет различни платформи и това отнема страшно много време и ресурси. Припомняме, че бюджетът на Cyberpunk 2077 за разработка е над 130 милиона долара.

Такъв рязък срив след премиерата на дългоочаквана игра може да изглежда доста страшно за инвеститорите, но всъщност поляците стоят много добре на борсата. Откакто те пуснаха The Witcher 3 през 2015 г., цената на акциите им скочи с 1500 процента, а пазарната стойност на студиото е 10 милиарда долара. Тези показатели са по-големи от тези на някои хитове на 2020 г., като например видеоплатформата Zoom и фармацевтичната компания Moderna.  

Преди фиаското с лаунча на играта разходите на създателите на Cyberpunk 2077 са скочили с 320 процента, а приходите – с 57 процента.

След всичко това остава горчивият вкус на разочарованието у всички геймъри, дали пари за тази уж завършена високобюджетна игра.

Снимка: CD Project

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра

Тагове:
Още от Play