Google иска Android да бъде мозъкът в колата ви и плановете на компанията се простират далеч отвъд Android Auto. Според Reuters Google работи по версия на Android Auto, специално предназначена да послужи за централна информационно-развлекателна система на автомобила.

В момента Android Auto 1.0 е „слой“, който работи върху съществуващите автомобилни платформи на производителите и много прилича на Apple CarPlay. Но Reuters пояснява, че Google в крайна сметка иска да замени системи като Ford Sync и BMW iDrive, а не да съществува паралелно с тях. Тази пряка интеграция ще постави услугите на Google като Maps в челните редици на решаващи задачи като навигацията. И тъй като все повече нови автомобили идват оборудвани с Wi-Fi и клетъчни радиостанции, не е трудно да си представим проверка на Gmail или съобщения през системата на автомобила.

С Android Auto 1.0, която съществува в момента, водачите могат да използват софтуера на Google чрез вградените приложения, които идват от производителите на автомобили. От Ройтерс отбелязват, че убеждаването на големите автомобилни производители да използват само и единствено Google-ска ОС в своите превозни средства ще бъде доста трудна задача.

Текущата версия на Android Auto изисква да има включен Android смартфон за достъп до услугите на Google. Но дори сегашната интеграция на Android Auto е изключително бавна, точно какъвто е и случаят с CarPlay. Google получи един много дълъг списък от авто производители, които са обещали да подкрепят платформата, но ние няма да видим тези автомобили поне до края на 2015 г. За бъдещата Android Auto версия 2.0, ще трябва да почакаме поне година, казват от Ройтерс.

 

Прочетете още: Новите автомобили на Volvo, Honda и Hyundai ще поддържат CarPlay и Android Auto