YouTube Music ще бъде единственото приложение и услуга на Google за подкастинг занапред, а Google Podcasts ще отпадне през 2024 г. 
Google обяви, че "прекратява Google Podcasts" някъде през 2024 г. Като част от това подкастите в YouTube Music ще получат редица актуализации, включително глобално разпространение преди края на 2023 г. Понастоящем услугата е налична в Съединените щати, Канада и Латинска Америка. 
Голямото предимство на Google Podcasts беше неговата простота и широка достъпност в Android (чрез приложението Google Search). 
"Прост инструмент за миграция" ще премести съществуващите абонаменти от Google Podcasts. Забележително е, че в YouTube Music ще има възможност за добавяне на подкасти чрез RSS емисии, "включително предавания, които в момента не се хостват от YouTube". Google ще предостави и опция за експорт, която не е в YTM, чрез "OPML файл на абонаментите им за предавания", който ще работи с други подкаст плейъри. 
Освен това YouTube ще позволи качване на RSS вместо изискване за видео версия.  


Сред предстоящите стъпки през следващите седмици и месеци ще бъде "събиране на обратна връзка от Google, за да се направи процесът на миграция от Google Podcasts към YouTube Music възможно най-прост и лесен". 
Според официално изявление в краткосрочен план Google Podcasts ще продължи да работи:  
"Засега нищо не се променя и феновете ще продължат да имат достъп до YouTube, YouTube Music и Google Podcasts. Поемаме ангажимент да бъдем прозрачни при съобщаването на бъдещите промени на нашите потребители и подкастъри и ще имаме повече информация за този процес през следващите месеци".
Като цяло през 2024 г. Google ще "увеличи [инвестициите си] в подкаст преживяването в YouTube Music - превръщайки го в по-добра цялостна дестинация както за феновете, така и за подкастърите, с възможности само за YouTube в областта на общността, откриването и аудио/визуалното превключване". 

Снимки: YouTube Music/Unsplash

Виж още: YouTube премахва важен раздел