От години Google има инструменти, с които можем да търсим информация от дадена снимка благодарение на алгоритми за разпознаване, но това до този момент работеше само за снимки. Днес, на събитието Google Cloud Next ’17, технологичният гигант обяви, че разполага с нов инструмент, който ползва машинно обучение, за да търси във видеоклипове съществителни имена и глаголи. Най-сетне ще можем да разберем как се казва онзи филм, в който мъжът отива на онова място, за да предаде онези неща.

Инструментът се нарича Cloud Video Intelligence API и е със статус на отворена бета, което означава, че компаниите ще могат да го тестват доста преди крайните потребителите да започнат да се възползват от него. В момента системата е насочена към компаниите, давайки възможност на големи медии да сортират видеата си и да извличат от тях метадата. Ако например искаме да прегледаме видеоколекцията си за „тигър“, ще получим ето този резултат:

 

Системата търси за обекти като съществителни във видеата, след което индикира кога се появяват те. Тя дори може да засече кога се сменя сцената. Компаниите трябва да съхраняват файловете си в Google Cloud Storage, за да могат да използват алгоритъма, но това надали ще затрудни и спре някого, имайки предвид, че Apple, Evernote и Spotify започнаха да използват облачната платформа на Google в началото на годината. Не очаквайте тези интригуващи функционалности да намерят пътя си до YouTube – поне не скоро.

 

Тагове: