След вчерашното разкритие на WikiLeaks за това, че от ЦРУ са се възползвали от уязвимости в Android, за да осъществяват достъп до устройства на потребители, днес Google излезе с изявление, че е поправила много от уязвимостите в своите платформи Chrome и Android.

В изявлението Google заявява с „увереност“, че софтуерните актуализации на Chrome и Android осигуряват щит за потребителите, който ще ги пази от много от тези предполагаеми уязвимости. Също така компанията ще "вземе всички допълнителни и необходими мерки за защита".

Накратко WikiLeaks пусна 8761 документа и файлове, в които става ясно, че ЦРУ се е възползвала от множество експлойти на iOS, Android и дори умни телевизори, за да следи потребители. Apple пусна своя собствена декларация вчера, в която също потвърждава, че е „закърпила“ софтуерните дупки, за да предпази потребителите от нови хакерски атаки.

Всъщност истината е, че след разкритията на Едуард Сноудън за програмата Prisma и Google, и Apple въведоха криптиране от край до край за много от услугите си, което повиши сигурността на платформите и услугите на двете компании.

Разбира се, не можем да бъдем на 100 процента сигурни дали някой не е намерил нова вратичка, през която да ни следи, така че трябва да сме по-внимателни какво и как споделяме.