Google ще изпробва нови похвати в борбата с интернет измамниците. В най-новата версия на браузъра Chrome в полето за въвеждане на адреси ще се показва само домейнът вместо целият линк. Според компанията това ще предпази потребителите от фишинг измами чрез дублиране на истинските адреси и публикуване на зловредни URL.

Домейните и URL адресите са най-простата форма на защита, която имаме, която ни показва и дали сме онлайн. Понякога обаче те могат да бъдат използвани с лоши помисли. Хакери и скамъри често създават фалшиви сайтове, които изглеждат досущ като истинските, но с някоя правописна грешка – например twittter.com или secure-gmail.com. Нищо неподозиращите потребители посещават тези страници, мислейки си, че те принадлежат на истинските компании, като често биват принуждавани да предоставят лични данни и кредитни карти.

Някой браузъри като например Safari показват само домейна в полето за въвеждане - отчасти защото екранът ви изглежда по-чист и прегледен, но и защото така успява да ви прикове вниманието, ако сайтът е фалшив. Ако сте свикнали да виждате facebook.com, а внезапно вместо това се появи facebook.com.money.biz, веднага ще се усъмните и ще затворите браузъра.

От Google съобщават, че първоначално само избрани потребители ще се възползват от новата екстра, като тя ще стане достъпна за всички на по-късна дата – вероятно през октомври 2020.

Снимка: Google; Chromium; shutterstock